10 Лис

У жовтні на ринку небанківських фінансових послуг з’явилося п’ять нових гравців, 21 ‒ залишив ринок!

Кількість учасників небанківського фінансового ринку в жовтні зменшилася з 1 215 (станом на 30 вересня) до 1 199 (станом на 31 жовтня), а кількість банків скоротилася на один – до 63.

Із реєстрів виключено 21 учасника ринку небанківських фінансових послуг: вісім фінансових компаній, п’ять ломбардів та одного лізингодавця – добровільно, ще дві фінансові компанії, два страховики, один ломбард та два лізингодавці – примусово. Водночас до реєстру включено чотири ломбарди та одного страхового брокера.

Упродовж місяця 11 фінансовим компаніям, шістьом ломбардам та одній лізинговій компанії анульовано всі ліцензії добровільно (на підставі поданих ними заяв), іншим двом фінансовим компаніям, п’ятьом ломбардам та одній лізинговій компанії – примусово (як захід впливу). Одній фінансовій компанії анульовано частину з наявних ліцензій добровільно. Трьом страховикам зупинено дію ліцензій.

Видано ліцензії чотирьом ломбардам, одній фінансовій компанії відмовлено у видачі ліцензії.

Станом на 31 жовтня на небанківському ринку працювали 97 страховиків non-life (у вересні було 99), 12 life-страховиків (кількість не змінилася), один страховик зі спеціальним статусом, 156 ломбардів (було 158), 143 кредитні спілки (кількість не змінилася), 79 лізингових компаній (було 82), 584 фінансові компанії (було 594), 57 страхових брокерів (було 56), 70 колекторських компаній (кількість не змінилася).

Крім того, на ринку визнано 24 банківські групи та 19 небанківських (було 20).

На платіжному ринку діє 21 платіжна система, створена резидентами, ураховуючи державні (було 23), та 16 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами (кількість не змінилася).

Також на ринку діють надавачі фінансових платіжних послуг, серед яких 19 платіжних установ (кількість не змінилася), 11 фінансових установ, що мають право на надання платіжних послуг (кількість не змінилася), один банк ‒ емітент електронних грошей (кількість не змінилася) та один оператор поштового зв’язку (кількість не змінилася).

До інших суб’єктів, що діють на платіжному ринку, входять 35 комерційних агентів (було 32) та 35 технологічних операторів платіжних послуг (було 34). Інформація про всіх учасників платіжного ринку міститься тут.

У жовтні до Національного банку надійшло 254 запити від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Кількість запитів щодо фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців становила 148, щодо банків – 36, кредитних спілок та колекторів – 24, страховиків – 43, платіжних установ – 3.