03 Сер

Поновлюється здійснення планових виїзних перевірок банків та небанківських установ у сфері фінансового моніторингу, санкційного законодавства та валютного нагляду

Національний банк України з 29 липня 2023 року поновлює здійснення планових виїзних перевірок діяльності банків та небанківських установ у сфері фінансового моніторингу, санкційного законодавства та валютного нагляду. Зазначені перевірки були зупинені з 15 червня 2022 року відповідно до постанови Правління Національного банку України від 14 червня 2022 року № 121 “Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 23 березня 2022 року № 60”.

Для мінімізації можливих ризиків для життя та здоров’я працівників об’єктів нагляду та Національного банку у період дії воєнного стану в Україні Національний банк продовжить використовувати практику здійснення виїзних перевірок у дистанційному форматі – без безпосереднього перебування працівників НБУ за місцезнаходженням банку/небанківської установи, за наявної можливості надання банками/небанківськими установами віддаленого доступу.

Крім того, на прохання банків та небанківських установ, ураховуючи практику здійснення виїзних перевірок в особливих умовах, Національний банк збільшив строк для ознайомлення з довідкою про виїзну перевірку та надання пояснень і заперечень до неї з 5 до 10 робочих днів.

Такі норми передбачені в постанові Правління Національного банку України від 27 липня 2023 року № 93 “Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 23 березня 2022 року № 60”, яка набирає чинності з 29 липня 2023 року.

Джерело